Wyandotte krielen

c 02-17

 
   

Herkomst: Amerika. Als krielvorm einde van de 19e eeuw ontstaan in Engeland en verschillende kleurslagen begin van de 20e eeuw in Duitsland. Nederlandse fokkers leverden ook een belangrijke bijdrage.

Algemene indruk: Een middelzwaar dwerghoen met gebogen lijnen en rondingen. De enigs-zins achterwaarts gedragen hals en een vrij volle bevedering werken mee aan een symmetrisch totaalbeeld.

Vormbeschrijving

Romp

Kop

Kam

 

 

 

 

Snavel

 

Kinlellen

Oorlellen

 

Ogen

Hals

 

Rug &

Zadel

 

Borst

Vleugels

 

 

Schouders

Staart

 

 

 

 

Achterlijf

 

 

Dijen

 

Loopbenen

Tenen

Bevedering

Middellang, breed en diep, overal goed gerond.

Vrij klein, kort en rond, schedeltop breed; gezicht helderrood.

Rozenkam, laag en stevig op de kop geplaatst, bovenzijde goed gevuld, ovaal, van achteren uitlopend in een goed gevormde doorn, die de neklijn volgt. Het kamoppervlak bedekt met fijne geronde punten; de gehele kam goed gebogen, ten einde aan te sluiten bij de vorm van de schedel, fijn van weefsel; helderrood.

Kort, goed gebogen; geel of geelachtig hoornkleurig naar gelang de kleurslag

Matig lang en goed gerond, fijn van weefsel; helderrood.

Langwerpig, goed gevormd, glad, van onderen tot ongeveer halverwege de kinlellen reikend; fijn van weefsel; helderrood.

Vol, rond, met levendige uitdrukking; oranjerood.

Kort, flink gebogen, halsbevedering goed ontwikkeld, ruim over de schouders vallend.

Rug middellang, breed over de gehele lengte; zadel breed en vol, in een holle lijn oplopend naar de staart zonder een hoek te vormen tussen rug en staart; goed ontwikkeld zadelbehang.

Breed , diep en rond.

Klein en kort, goed opgetrokken en horizontaal tegen het lichaam gedragen; het vleugeleinde goed afgedekt door het zadelbehang, niet voorbij het lichaam stekend.

Breed en goed gerond.

Kort, goed gespreid aan de basis, open (als een omgekeerde V), iets minder dan halfhoog gedragen; staartstuurveren breed en elkaar ten dele bedekkend; sikkels matig lang, fraai gebogen en dicht over de staart liggend; staartdekveren en bijsikkels breed, overvloedig, de stuurveren goed afdekkend.

Vol en diep, gesloten bevederd; teneinde symmetrie in de lichaamsvorm te verkrijgen, moet het lichaam vóór en achter de benen zoveel mogelijk in evenwicht zijn.

Middellang, krachtig, van terzijde zichtbaar, goed voorzien van een gesloten aanliggende bevedering. Recht en evenwijdig aan elkaar.

Middellang, krachtig, fraai gerond, glad; vier tenen, warm geel, doch bij enkele kleurslagen is enige aanslag op de benen van de hen toegestaan.

Rijk met brede ronde veren; goed gesloten met volle donspartij.

Eventuele verschillen tussen haan en hen

Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis.

Ernstige fouten

Te gedrongen of te langgerekt van bouw; grove kop, sterke keelwam; te korte, te slappe of te lange staartveren; te bolle staart; te hoog of te laag gedragen staart; te krappe of te losse of te donsrijke bevedering; te laag gedragen vleugels.

Fouten

Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend; bovendien iets te spitse voorkop of een te bolle kop.

Gewicht

Ringenmaat

Haan:  1200 – 1300 gram

Haan:  15 mm

Hen:  1000 – 1100 gram

Hen:  13 mm

Kleurslagen:

Zilver zwartgezoomd

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 54 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt.

Goud zwartgezoomd

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 52 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt.

Geel witgezoomd

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 56 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel.

Goud blauwgezoomd

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 55 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt.

Wit

Kleur van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 98 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel: geel.

Zwart

Kleur van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 99 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel: geel, iets donkere aanslag toegestaan. Loopbenen en tenen: warm geel, een geringe donkere gloed bij de hen is toegestaan, doch geel verdient ook bij de hen de voorkeur.

Blauw (ongezoomd)

Kleur van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 100 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel: geel, iets donkere aanslag toegestaan. Loopbenen en tenen: warm geel, een geringe donkere gloed bij de hen is toegestaan, doch geel verdient ook bij de hen de voorkeur.

Buff

Kleur van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 103 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel, loopbenen en tenen: geel.

Rood

Kleur van haan en hen: Gelijkmatig, glanzend, warm dieprood met zo weinig mogelijk zwarte tekening in vleugels en staart. Donskleur: rood. Loopbenen en tenen: warm geel met een zweem van roodachtig hoornkleurige tint. Een rode kleur langs de zijden van het loopbeen tot aan de punten van de tenen is gewenst.

Ernstige fouten

Erg ongelijkmatig of geheel glansloze kleur; afwijkende donskleur.

Parelgrijs

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 102 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel, iets donkere aanslag toegestaan. Loopbenen en tenen: warm geel, een geringe donkere gloed bij de hen is toegestaan, doch geel verdient ook bij de hen de voorkeur.

Gestreept

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 107 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel, iets donkere aanslag toegestaan. Loopbenen en tenen: warm geel, een geringe donkere gloed bij de hen is toegestaan, doch geel verdient ook bij de hen de voorkeur.

Zwart witgepareld

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 95 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel. Loopbenen en tenen: warm geel, een geringe donkere gloed bij de hen is toegestaan, doch geel verdient ook bij de hen de voorkeur.

Meerzomig patrijs

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 23 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt. Enige donkere aanslag op de loopbenen is bij de hen toegestaan.

Meerzomig geelpatrijs

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 23b van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt. Enige donkere aanslag op de loopbenen is bij de hen toegestaan.

Meerzomig zilverpatrijs

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 25 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt. Enige donkere aanslag op de loopbenen is bij de hen toegestaan.

Meerzomig blauwpatrijs

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 24 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt. Enige donkere aanslag op de loopbenen is bij de hen toegestaan.

Meerzomig roodpatrijs

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 26 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: donker hoornkleurig, overgaand in geel aan de punt. Donskleur: leiblauw. Enige donkere aanslag op de loopbenen is bij de hen toegestaan.

Wit zwartcolumbia

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 61 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel met donkere streep over de bovensnavel; bij de haan schachtstreep-tekening in het zadelbehang niet verder dan de helft van de veer.

Buff zwartcolumbia

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 64 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel met donkere streep over de bovensnavel; bij de haan schachtstreep-tekening in het zadelbehang niet verder dan de helft van de veer.

Wit blauwcolumbia

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 62 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel met donkere streep over de bovensnavel; bij de haan schachtstreep-tekening in het zadelbehang niet verder dan de helft van de veer.

Buff blauwcolumbia

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 65 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel met donkere streep over de bovensnavel; bij de haan schachtstreep-tekening in het zadelbehang niet verder dan de helft van de veer.

Roodporselein

Kleur en tekening van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 92 van de Algemene Kleur-beschrijving. Snavel: geel. Enige donkere aanslag op de loopbenen is bij de hen toegestaan.

Zalmkleur

Kleur van haan en hen, zoals aangegeven onder nr. 32 van de Algemene Kleurbeschrijving. Snavel, loopbenen en tenen: geel.

speciaalclub

overzicht kippenrassen

Fokkers Frisia