36c. Rasbeschrijving van de Blauwe Holicer

Genetische symbolen voor blauw:

aBCdE  (INT) ABCdG … (Duits)

aBCdE           ABCdG      

Puntenschaal groep 1

Pos.

Onderdeel

Punten

1

Gewicht

10

2

Type, bouw en stelling

20

3

Pels: pelsconditie

20

4

Kop en oren

15

5

Dek- en buikkleur

15

6

Tussen- en grondkleur

15

7

Lichaamsconditie en verzorging

5

 

Totaal

100

 

Land van oorsprong: Slowakije. Erkend in Nederland: 2017 (voorlopig t/m 31 maart 2020)

 

1 Gewicht : Het gewicht is 2.25 tot 3,25 kg.

De puntenschaal voor het gewicht:

Gew. (kg)

2,25 –  2,40

2,50 – 2,70

2,75 - 3,25

Punten

8

9

10

 

 

 

2 Type, bouw en stelling
Het type is gedrongen (typegroep C) met zeer goed gevulde voor- en achterhand. De nek is kort. De benen zijn kort en stevig. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel.

 

3 Pels en pelsconditie
De pels is van normale lengte zeer dicht ingeplant en rijk aan onderhaar. De pels is enigszins elastisch van structuur en moet goed aanliggen. Pelsconditie: zie het algemeen gedeelte.

 

4 Kop en oren.
De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De oren zijn stevig van structuur met lepelvormig afgeronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is 9 – 11 cm, ideaal is 10 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam.

 

5 Dek- en buikkleur

De dekkleur is zuiver egaal blauw (licht staalblauw) met een goede glans over het gehele lichaam. De oogkleur is blauw. De nagelkleur is hoorn- tot donkerhoornkleurig. De snorharen zijn blauw. Voor een verdere beschrijving van de kleur zie het algemene gedeelte.

 

6. Tussen- en grondkleur

De tussenkleur volgt de dekkleur zo ver mogelijk. Hoe dieper het blauw zich naar de haarbasis uitstrekt, hoe beter. De grondkleur aan de basis is van een iets lichtere nuance. Voor een verdere beschrijving van de kleur zie het algemene gedeelte.

 

7 Lichaamsconditie en verzorging
Zie het algemene gedeelte.

 

Lichte fouten
Geringe afwijking in type, geringe afwijking in bouw. Pels iets grof. Iets zachte pels. Iets lange pels. Iets slappe pels. Iets weinig onderhaar. Wat weinig ontwikkelde kop. Iets afwijkende kopvorm, vooral bij rammen. Iets lichte dekkleur. Iets donkere dekkleur. Enkele lichte of enkele licht getopte haren. Iets lichte oorranden. Iets bruine aanslag. Iets roest. Iets bruin in oogkleur. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen. Iets bruine aanslag in tussenkleur. Iets lichte grondkleur. Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte.

 

Zwarte fouten (uitsluitingsfouten, hierdoor krijgt het dier dus het predicaat O)

Grote afwijking in type, grote afwijking in bouw. Pels te grof. Te lange pels. Te slappe pels. Te weinig onderhaar. Te weinig ontwikkelde kop. Te sterk afwijkende kopvorm. Te lichte dekkleur. Te donkere dekkleur. Te veel lichte haren of te veel licht getopte haren. Te lichte oorranden. Te veel bruine aanslag. Te veel roest. Bruine oogkleur. Te lichte oogkleur. Te lichte nagelkleur. Te veel witte snorharen. Te veel bruine aanslag in tussenkleur. Te lichte grondkleur. Zie zware fouten in het algemene gedeelte.

speciaalclub

Overzicht konijnenrassen

Fokkers Frisia